Sociale media en het vinden van een baan voor 50+

Een spontane reactie van een 50+ klant aan het UWV tijdens re-integratiecoaching; op zoek naar een nieuwe baan.

Langs deze weg wil ik graag mijn waardering en een woord van dank uitspreken voor de zeer waardevolle begeleiding die Personal Business Coach Cees Stokman van ” Cesto Training & Coaching ” uit Leusden mij geeft in mijn re-integratie coachingstraject; op zoek naar een nieuwe baan.

Kansloos om een baan te vinden

Na in de WW terecht te zijn gekomen als hoogopgeleide 57 jarige International Service Manager, werd ik na ruim een jaar steeds depressiever. Alle energie was uit mij weggevloeid. Mede daardoor belandde ik in de ziektewet, ik kon gewoon niet meer, de batterij was leeg, ik was op. Mijn zelfvertrouwen was compleet verdwenen en ik voelde mij afglijden in een diep zwart gat.

Het machteloze gevoel op een kansloze missie te zijn bij het vinden van een nieuwe uitdaging hing als een zwarte deken over mij heen. Dit gevoel werd nog eens extra versterkt door de economische crisis en alle negatieve berichtgeving hierover in de media en met name de positie van de groep werkloze ouderen hierin.

In deze periode heb ik mij dikwijls afgevraagd “wat doe ik toch verkeerd ?!” “Hoe kan het dat ik met mijn achtergrond en competenties niet eens wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek ?!” Zeer frustrerend en letterlijk ziekmakend.

Mijn eigenwaarde weer terug

Gelukkig kreeg ik van U en het UWV precies op tijd hulp in de vorm van coaching door “Cesto Training & Coaching” uit Leusden. Businesscoach Cees heeft mij letterlijk de reddingsboei toegeworpen en mij door een aantal gesprekken en spiegelingen uit het zwarte gat weten te trekken.

Door zijn respectvolle en eigenzinnige wijze van coaching heeft hij tijdens onze gesprekken mijn zelfvertrouwen weten te herstellen en mij weer laten nadenken over mijn mogelijkheden. Ook merk ik gelukkig steeds meer weer dat ik een gevoel van eigenwaarde terugkrijg !

Sociale Media bij het vinden van een baan

Ik ben van mening dat, naast de menselijke coaching, van grote toegevoegde waarde zijn enorme kennis is van de werking van “Sociale Media”. Hoe kun je op een slimme manier gebruik maken van de enorme mogelijkheden die dit platform te bieden heeft om een baan te vinden. Ook het feit dan mijn CV nu bovenaan op de eerste pagina van Google staat noem ik bijzonder.

De wereld van “hiring & recruiting” door werkgevers is veranderd. Het schrijven van een enkele sollicitatiebrief volstaat allang niet meer om een baan te vinden. En zeker voor de groep 55+ ers is dit een heilloze weg met alle vooroordelen die er leven bij werkgevers.

Niet opgegroeid met Sociale Media

Ik kom uit een generatie die niet is opgegroeid met “Sociale Media”. Ik stond daar altijd vrij sceptisch tegenover. Vond het volstrekt nutteloze tijdsverspilling om te weten dat “tante Annie die avond spruitjes at”. Cees heeft mij echter weten te overtuigen van de enorme voordelen en mogelijkheden om een baan te kunnen vinden. Mij laten inzien dat ik echt moet beginnen met leren werken met “sociale media” en de onbegrensde mogelijkheden hiervan laten inzien door het geven van voorbeelden. Ook in de manier waarop recruiters “sociale media” gebruiken om geschikte kandidaten voor een baan te vinden heb ik nu een goed inzicht.

Maar eerste stap in dit proces was het maken van een goede presentatie. Ik had wel een CV maar met behulp van de kennis en kunde van Cees op dit gebied werd dit werkelijk een zeer goed presentabel en professioneel CV. Niet alleen qua inhoud maar ook qua vormgeving, de kleuren, het lettertype, alles! Dat gaf de burger weer moed en ik ben er trots op.

Met zelfvertrouwen mezelf weer ” in de wereld zetten “

De volgende stap was het presenteren, het “in de wereld” zetten van mezelf. Zoals Cees het noemt, het zoeken naar “gelijkgestemden” via “sociale media” en netwerken. Op advies van Cees heb ik daartoe als eerste stap een LinkedIn account aangemaakt en via dit medium “connections ” gemaakt met diverse netwerkcontacten.

Ook gaf het mij veel zelfvertrouwen dat ik een aantal heel leuke aanbevelingen van oud managers die in het verleden aan mij hebben gerapporteerd heb gekregen. Ook dit draagt bij aan het vergroten van zelfvertrouwen.

Ik heb via dit medium inmiddels al veel interessante contacten en hoop vanzelfsprekend dat dit zal leiden tot het vinden van een baan. De start is in ieder geval gemaakt. Ik ben er nog niet, mijn energieniveau is nog niet waar het zijn moet, maar ik ben ervan overtuigd dat deze vorm van presenteren, netwerken, jezelf “in de markt zetten”, meer oplevert dan het schrijven van zinloze sollicitatiebrieven alleen.

Verder gaan waar anderen stoppen

Cees levert met zijn “Cesto Coaching & Training” niet alleen een waardevolle bijdrage aan mijn herstel, maar belangrijker nog, hij heeft mij ook inzicht gegeven in de mogelijkheden en de voordelen van een optimaal gebruik van “Sociale Media” en de techniek erachter. Voor een “oudere” werkzoekende van onschatbare waarde.

Ik ken geen ander outplacement, re-integratie, of coachingsbureau die deze kennis heeft, en dit ook nog zo kan overdragen. Cees gaat verder daar waar anderen stoppen, dat is zijn kracht en werkelijk van grote toegevoegde waarde – Chapeau!!!

Rest mij nog het UWV te danken voor de mogelijkheid die zij hebben geboden om van de coaching van Cesto gebruik te kunnen maken.

Voor vormen van coaching klik op:

 Personal Business Coaching

 Outplacement Coaching

 Re-integratie Coaching

 Carrière / loopbaancoaching

 Management Coaching

Klik voor meer klantervaringen naar: klantervaringen

<< Terug naar overzicht

Over Cesto

Cesto Training & Coaching biedt inspiratie, focus, en structuur aan ondernemers en hogeropgeleide professionals die duurzaam willen of moeten veranderen.

Voor een afspraak bel 06 - 23310515 of mail naar info@cesto.biz