Als werkzoekende van kameleon naar dirigent

Wat vooraf ging …

Als werkzoekende maakte ik in 2010 voor het eerst kennis met Personal Business Coach Cees Stokman van Cesto Training & Coaching uit Leusden, via de afdeling Arbeidsintegratie van de Gemeente Amersfoort. Mede dankzij een nuttige en interessante coachingsreis met Cees had ik een jaar later een baan. Niet de baan van mijn dromen, maar één die paste bij mij levensomstandigheden van dat moment en mij een inkomen gaf. Eerst als uitzendkracht, en na een half jaar op contract binnen het bedrijf.

Aanpassen aan je werk

Als een ware kameleon heb ik mij als werkzoekende weten aan te passen aan de inhoud van het werk, de werkprocessen en de cultuur van het bedrijf. Tot op zekere hoogte. Na een jaar bleek dat allemaal toch een brug te ver. Mijn contract werd niet verlengd. En eigenlijk was dat in principe beter voor beide partijen. Al was het crisistijd, en geen sinecure om weer aan een baan te komen, ik voelde me toch opgelucht …

Voldoende vertrouwen om weer aan het werk te komen

Ik had voldoende vertrouwen in eigen kunnen om er van uit te gaan dat ik als werkzoekende zou gaan behoren tot die 2 % die toch weer een baan vindt. Dat bleek anders uit te pakken. Mede door ingrijpende levensomstandigheden lukte het me niet om op eigen kracht weer werk te vinden. In september 2012 trok ik aan de bel bij mijn werkcoach van het UWV. Opnieuw kwam ik terecht bij Cesto.

Duurzame inzet op de arbeidsmarkt

En opnieuw werd het een nuttige en inspirerende reis. Met andere thema’s, en een andere gerichtheid. De eerste was vooral gericht op een terugkeer naar de eigen innerlijke bron; het contact daarmee verstevigen en verankeren. Deze reis was gericht op: hoe zet ik me duurzaam in op de arbeidsmarkt, vanuit die bron, in een tijd waarin er weinig ruimte is op die arbeidsmarkt. Wat kom ik precies brengen, hoe maak ik mijzelf zichtbaar, hoe word ik succesvol in netwerken via sociale media, hoe voldoe ik aan de vraag en blijf ik zo dicht mogelijk bij mijn eigen bron ? Hoe vind ik als werkzoekende een organisatie die gelijkgestemd is aan mij, en voldoet aan wat mijn voorwaarden zijn om goed en “duurzaam” te kunnen functioneren?

Als werkzoekende weer zelf de regie nemen

Aan de hand van deze praktisch gerichte vragen, merk ik dat ik eigenlijk bezig ben met meer en meer zelf de regie te nemen over hoe ik mij in wil zetten. Daarbij niet alleen meer te reageren op of naar de omstandigheden, maar kansen op succes te creëren en de reacties daarop te dirigeren; kortom: van kameleon naar dirigent …

In dit tweede traject heb ik opnieuw inzichten verworven, stappen gezet. Een belangrijke stap voor mij nu is dat ik me ga inschrijven als ZZP’er. Als middel, om mijn mogelijkheden als werkzoekende op de arbeidsmarkt te vergroten. Ik ben in onderhandeling met een organisatie die mij als zodanig wil gaan inzetten.

Met vallen en opstaan

Zonder de coaching van Cees was me dat niet zo snel en “ duurzaam ” gelukt. Tijdens het coachingstraject heb ik kunnen vallen en weer opstaan; wetend dat ik gezien en gehoord word als wie ik ben. Wetend dat ik niet in de watten gelegd word, maar juist respectvol uitgedaagd om er uit te halen wat er in zit. Met gepaste aandacht, een scherpe blik en vanuit een authentieke betrokkenheid. Met humor, mooie spreuken, kennis van zaken, handige tips & tools, resultaatgerichtheid.

Wederom: precies wat ik nodig had!

Merci Cees, dat je me weer wilde vergezellen op mijn pelgrimstocht. Het was me een genoegen.

Voor de ervaringen van deze kandidaat in een eerder coachingstraject klik: hier

Voor vormen van coaching klik op:

 Personal Business Coaching

 Management / Executive Coaching

 Outplacement Coaching

 Re-integratie Coaching

 Carrière / loopbaancoaching

 

Lees HIER wat klanten vinden van Cesto Training & Coaching Leusden

 

<< Terug naar overzicht

Over Cesto

Cesto Training & Coaching biedt inspiratie, focus, en structuur aan ondernemers en hogeropgeleide professionals die duurzaam willen of moeten veranderen.

Voor een afspraak bel 06 - 23310515 of mail naar info@cesto.biz